TTB 76. Seçimli Genel Kurulu gerçekleştirildi.
28 – 30 Haziran 2024 tarihinde TTB Seçimli Genel Kurulu gerçekleştirildi. Genel Kurulda yapılan seçimlerle 2024-2026 Dönemi TTB Merkez Kurulları oluşturuldu. Sürece ilişkin hazırlanan Bilgilendirme Metni aşağıda paylaşılmıştır.
Değerli meslektaşlarımız,
Hatırlanacağı gibi İzmir Hekim Dayanışması olarak İzmir Tabip Odası (İTO) seçimleri sürecinde İTO seçimleri ile TTB Merkez Kurullarının seçimlerini bir bütün olarak gördüğümüzü ifade etmiştik. Oda seçimlerinin tamamlanmasını takiben hükümet ve uyguladığı politikalara muhalif hareket eden tabip odalarının seçilmiş yönetim kurulu üyeleri ve delegelerinin katıldığı toplantılarda “ Nasıl bir TTB istiyoruz?” sorusuna yanıtlar arandı. Toplantılar sonucunda 2024-26 dönemini yönetmek üzere seçilecek Merkez Konseyi (MK) bileşimine dair ortaklaşılan görüşler bir metin ile kamuoyuna duyuruldu. İTO’da bu metne imza koyan 11 tabip odasından birisi olmuş ve Türkiye ölçeğinde bir Tabip Odaları İnisiyatifi’nin ana bileşeni olarak yer almıştır. Ortaklaşılan bu metinde hekim hareketinin içinde bulunduğu zor durum ve geçmiş MK bileşimi deneyimleri değerlendirilerek MK’nin görev alacak isimler itibariyle en geniş hekim kitlesini kapsamak üzere bütün Türkiye’yi temsil edebilecek bir bölgesel dağılıma sahip olması ve önümüzdeki dönem daha etkili çalışmalar yapabilmek için de bölgelerindeki seçilmiş kurulların desteğini almış kişilerden oluşması fikri benimsenmiştir.
Buna uygun olarak İTO Yönetim Kurulu Üyeleri ve Büyük Kongre delegelerinin katıldığı toplantıda Dr. Ali Osman Karababa’nın MK adaylığı üzerinde uzlaşıldı. Ege Bölgesi Tabip Odaları’ndan Yönetim Kurulu Üyeleri ve Büyük Kongre delegelerinin katıldığı toplantıda Dr. Ali Osman Karababa Ege bölgesi MK adayı olarak belirlendi. Karadeniz, Marmara, Ankara Tabip Odaları da benzer toplantılar yaparak MK Adaylarını belirlediler.
EDTTB Grubu bölgesel temsiliyet fikrini kabul etmeyerek grup olarak adaylarını belirleyeceği, dolayısıyla seçilmiş oda kurullarının iradesinin dışında isimlerle seçime katılacağını duyurdu. Geçmiş tecrübeler, sadece gruplara daralmış bir listenin seçimi kazansa bile yönetme şansı olamayacağını göstermiştir.
Kendilerini iktidarın genel ideolojik çizgisinin dışında tanımlayarak laik-demokratik-hukuk devletini, Cumhuriyetin kazanımlarını savunduklarını iddia eden Denizli-Trabzon-Antalya gibi bazı tabip odaları ise hükümetin sağlık alanında yaptıklarına destek veren ve Cumhuriyetin kazanımlarını yok eden genel politik hattı ile uyum içerisindeki odalarla işbirliğine giderek Çağdaş Türk Hekimleri Birliği isimli ortak bir liste hazırladı.
TTB Seçimli Genel Kurulu’na gelinirken
- Tabip Odaları İnsiyatifi listesi
- EDTTB Grubu listesi
- Çağdaş Türk Hekimleri Birliği listesi olarak üç liste ortaya çıkmıştır.
Süreçte bileşeni olduğumuz Tabip Odaları İnsiyatifi hükümetin sağlık alanında yaptıklarına destek veren ve Cumhuriyetin kazanımlarını yok eden genel politik hattı ile uyum içerisindeki odalarla işbirliğini asla kabul etmemiştir. EDTTB
Grubu’ndan gelen seçim işbirliği tekliflerinde ise seçim sürecinde öne çıkardığı ilkelerin kabulünü ön şart olarak ortaya koymuştur. Delege dağılımı göz önüne alındığında TTB’nin sarayın yandaş odası olmasının yüksek bir olasılık içermesi tüm emekten yana demokrat kesimleri kaygılandırmış ve iki grubun birleşmesi yönünde bir baskı oluşturmuşlardır. Son gün son saatlerde Tabip Odaları İnsiyatifinin seçim sürecine ilişkin ortaya koyduğu ilkelerine uygun bir liste oluşumu üzerinde taraflar uzlaşınca iki yapı arasında ortak bir liste belirlenmiştir.
Seçimde Sol ittifak oyların yaklaşık %65 ini alarak tüm kurullarda blok olarak seçimi kazanmış, TTB’nin Hükümet ve politikaları ile uyumlu yandaş bir oda haline gelmesine izin verilmemiştir. Bütün bu süreçler İzmir Tabip Odası’nda yönetimde bulunan İzmir Hekim Dayanışması Grubu tarafından desteklenmiş ve süreçte aktif bir rol alınmıştır. TTB MK seçim sonuçları ‘İnisiyatif’in belirlediği ilkesel yaklaşıma uygun olarak kesinleşmiş ve sonuç olarak TTB Türkiye sağlık ve hekimlik ortamını içinden çıkılmaz hale getiren iktidar politikalarına muhalif, seçilmiş Oda yönetimlerinin iradesini yansıtan ve bütün Türkiye’yi kucaklayan bir MK’ne kavuşmuştur. TTB’yi dar grup çıkarlarıyla ele almayıp ihtiyaca uygun/yeniden tarihine yakışır, kapsayıcı bir ‘merkez’ konumuna ulaşması için mücadele edenler açısından hedefe yönelik atılmış önemli bir kazanım adımı olarak değerlendirilmektedir. İzmir Hekim Dayanışması’nın çok daha iyi bir TTB özlemiyle sizlerle birlikte her adımını değerlendirerek yürüyüşüne devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmasın.
İzmir Tabip Odası yönetimini paylaştığımız İzmir Çağdaş Hekim Grubu’nun bu süreçte nasıl bir tutum izlediği, delegelerinin nasıl bir tercih yaptığı, hangi gruba destek verdiği konusunda doğrulanmış bir bilgimiz yoktur. Umarız sürece ilişkin net bir açıklama ile kamuoyunu aydınlatırlar.
TTB’nin 2024-26 Döneminde görev yapmak üzere yetkili kurullara seçilen tüm meslektaşlarımızı kutluyor, yeni görevlerinde başarılar diliyoruz.











